BRISBANE STREET RENOVATIONS

Upper storey addition from the south

Recipient of the Sustainable Design Award in the 2013 City of Vincent Building Design & Conservation Awards.

This project involved a significant addition and renovation to an existing single storey semi-detached house in the inner city. The original house dates back to the early 20th century and has been largely retained, to which was added a two-storey extension designed to capture natural light and views of the CBD. For this project, we believed the most appropriate design response was to respect the integrity of the existing dwelling, and so designed the extension to contrast as well as complement. If we had tried to mimic the old structure, the end result would have become a pastiche.

Our eco-effective approach to this project has been relatively simple – while the build does include technological “bling” such as solar PV, home automation and a transparent insulated wall (to allow light but protect against the worst of the summer sun), its design harks back to the fundamental principles of solar passive design. A small courtyard between the new and existing structures provides solar access for passive heating in winter, walls are constructed from reverse brick veneer to insulate internal thermal mass from the outside, and windows and doors are made from sustainably harvested cedar with high performance glazing to reduce heat losses and gains via conduction.

Strategically located openings provide natural ventilation for cooling during the summer, while zero-VOC paints and finishes used throughout. A rainwater harvesting system captures water from the roof for consumption (the tank is concealed under the courtyard deck), salvaged karri timber has been used for the suspended floors, stair treads and kitchen benchtops, while future provision has also been made for an extensive green roof over the new extension.

Other eco-effective design features include:

  • LED Lighting (including replacement of old incandescent lights in the existing part of the house)
  • Large windows on northern side of extension (using an internal courtyard) for passive solar design
  • Extensive use of eColour paints internally and externally (a paint made from recycled engine oil from NSW with no VOC off gassing)
  • Concrete upper and lower floors, for heat retention – passive solar design
  • Home automation designed to open and close blinds in summer to reduce heat gain
  • Use of E0 MDF in cabinetry
  • Livos oils for timber floors, concrete floors and benchtops
  • Inside pond for natural evaporative cooling
  • Insulation in ceiling, walls and under timber flooring
  • Reverse brick veneer construction
  • Rainwater harvesting
  • 3.2kW solar PV
  • high performance glazing (low-e)
  • re-use of existing dwelling
  • Danpatherm translucent insulation to west and north stairwell wall
  • whole of house fan
  • ceiling fans
  • louvre windows
  • Use of recycled timber internally, including kitchen benchtops
  • Weathertex panelling to west and south walls

Project Team

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s